Nyårschampagne: Alternativ till stora hus

Den som går in på Systembolaget och går fram till hyllan med champagne kan lätt stirra sig blind på de stora märkena som Veuve Cliqout, Bollinger, Moët & Chandon och Pol Roger. PB Hemma har frågat om det finns några alternativ och Klas Waldenfors, Bacchi Bröders Mousserande Prov-idör berättar att de större husen ofta har en större marknadsbudget än de mindre, men att det inte alltid betyder att de har bättre champagne.

I texten nedan ger Klas några alternativa champagner till dessa jättar som är lite billigare och med samma profil. Dessutom kommer även några budgetalternativ utanför Champagne. (Men var ute i god tid för vissa av dessa finns endast på beställningssortimentet och det kan ta upp till 14 dagar att få hem vinerna). Bor du på rätt ställe kan du till och med få vinerna hemskickade. Så nu har ni chansen fram till nyår.

Bollinger

Bollinger Special Cuvée Brut är flaggskeppet för det privatägda champagnehuset med samma namn. En brut har 60 % pinot noir, 25 % chardonnay och 15 % pinot meunier från byn Aÿ. Den har en väldigt karakteristisk rostbrödig doft och är väldigt välbalanserat. Kostnad 499:-

Det vi letar efter är alltså ett pinot noir tungt vin med balanserad smak och en doft av rostat bröd.

Då behöver vi bara titta lite längre ner på gatan i Aÿ där den härliga vinbonden Pierre Gatinois (nu är det hans son som driver gården) som är rena Evert Taube där han glider runt på gården och utstrålar livsglädje. Han säljer mycket av sina fina pinot noir druvor till de stora husen men har en liten produktion själv. Gatinois Grand Cru Brut Tradition har just den här välbalanserade smaken som vi letar efter med en doft av rostat bröd. Har dock lite mer fruktighet än Bollinger, men är ett underbart alternativ. Kostnad 357:-

Vill man ha något som inte är från Champagne med liknande karaktär som dessa så kan Langlois Crémant de Loire Brut vara något. Där tappar man dock den brödiga doften och får ett mycket friskare vin med framför allt päron och grapefrukt i smaken. Kostnad 149:-

Veuve Clicquot

Den Gula änkan finns både i brut och sec beroende vad man föredrar, men de alternativ som jag ger här är för den torra varianten. Det är en fantastisk cuvée som innehåller alla druvsorter med lite mer pinot noir för att få fram den ungdomliga frukten i vinet.  Mycket frisk smak där det är mineral och vinteräpplen som dominerar så det är det som vi försöker matcha. Kostnad 449:-.

Det perfekta alternativet till denna trendsättande cuvée skulle jag säga är Vollereaux Brut Réserve. En perfekt kombination av alla tre druvor och ger just smaken av mogna röda äpplen och en mineralig doft av våta klippor från Bohuslän. Kostnad 289:-.

Till slut har vi något som lite överraskande glider upp som en utmanare till änkan. Det är Francois Montand trots att det är en blanc de blanc d.v.s. den innehåller endast chardonnaydruvor så har den ungdomliga smaken av röda äpplen med inslag av mineral. Kostnad 109:-

Dom Perignon

Till sist det mytomspunna vinet Dom Perignon från Moët & Chandon som har en särställning där det gäller allmän kännedom om ett specifikt vin. Alla vet vad en Dompa är även om man aldrig har provat det eller är intresserad av vin. Det har en väldigt komplex doft och smak med inslag av gula äpplen och en svag krutdoft. Om det är något som du vill testa under nyårsdagen så rekommenderar jag att börja med det, och inte ta det vid tolvslaget. Men för att få tag på den 2010a som finns tillgänglig i Sverige nu så måste du hosta upp 1699:-.

Ett väldigt gott alternativ till denna profil är Charlier & Fils Special Club 2006. Special Club är en grupp odlare som kände att de inte hade råd att skapa sin egen prestigechampagne som Dom Perignon är för huset Moët & Chandon. De gick då ihop och skapade en gemensam flaska, kork och etikett för att få ner kostnaderna, men att ändå kunna presentera ett fantastiskt vin. Sen talar vi om 2006 som är en av de bästa årgångarna under senare tid. Båda har övervägande chardonnaydruvor i vinet och även om detta vin inte är lika komplext så har vi den rostade känslan i doften med de gula äpplena i smaken tillsammans med hasselnötter och rostat bröd. Kostnad 546:-.

Som ett alternativ utanför Champagne så finns Gérard Bertrand Crémant de Limoux Brut, 2017 eller ”Cuvée Thomas Jefferson”. Den är också komplex, men med enklare smaker och dofter som gröna äpplen och citrus. Även detta vin har övervägande chardonnay i sin druvblandning. Kostnad 165:-

Intresserad av vin? Häng med i den nya talanggruppen Bacchi Bröder, skicka en intresseanmälan till, bacchibroder.gota@gmail.com.

Klas Waldenfors
Klas Waldenfors

Jag uppmuntrar er att botanisera i beställningssortimentet när det gäller champagne för att hitta prisvärda cuvéer. Har ni några specifika frågor eller om ni vill ha hjälp att välja en present eller liknande kan ni alltid kontakta mig på klas.waldenfors@gmail.com eller besöka min hemsida.