Bacchi Bröder: Prova, prova!

“Herre jösses, jag kan inget om vin!”, är ett vanligt svar när vinprovning kommer på tal. Motfrågan blir då – Kan du avgöra om ett vin är gott eller inte? Svarar du ja så finns det utvecklingspotential. Övning ger färdighet. Ett problem som många upplever i början, är att sätta ord på dofter. Det går att minnas platser och situationer genom dofter, men vad doftar det?

Genom att prova dofter och sätta namn på dessa kan man öka sitt doftbibliotek. Till exempel kan man dofta på kryddor, frukt, sylt och annat som finns hemma för att få en uppfattning om vad olika saker har för doft och hur den skall benämnas. Vinprovning delas in i subjektiv och objektiv bedömning. Den subjektiva sker ofta i goda vänners lag där de goda dropparna förtärs. En objektiv provning sker ofta professionellt där dropparna slutar i en spottkopp. Vinet bedöms och värderas samt beskrivs utifrån en mall.

Nedan presenterar Bacchi Bröder en objektiv bedömning på ett trevligt vin som bland annat passar till rökt lax, asiatiskt eller som sällskapsdryck från Alsace:

Gustave Lorentz Gewüztraminer, nr 5244, SEK 109

Utseende

Klar med ljusgul färg

Doft

Ren doft med medelhög intensitet och blommiga aromer (rosor) och toner av tropisk frukt (lichi och mango)

Smak

Halvtorr med medelhög fruktsyra, medelfyllig med blommiga aromer, toner av lichi, mango och honung. Medellång eftersmak.

Kvalitét

God.

Vill du veta mer om vin? Häng med i talanggruppen Bacchi Bröder, skicka en intresseanmälan till, bacchibroder.gota@gmail.com